"Mensen helpen met kleine dingen"

Hulp krijgen in de tuin, bij een klusje in huis of iemand die een kopje koffie komt drinken of een wandeling met je maakt. Het gebeurt in Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken dankzij Hulp in Praktijk (HiP) Nijkerk. Dit platform koppelt mensen die een helpende hand of een luisterend oor nodig hebben, aan mensen die graag willen helpen.

“Mijn vriendin en ik willen graag iets doen voor andere mensen. Gewoon mensen helpen. Kerken zijn vaak bezig met evangelisatie, wat iets heel groots is, maar je kunt ook mensen helpen met kleine dingen.” Aan het woord is Etienne Rebel, één van de ruim 80 hulpbieders van HiP Nijkerk. “Ik vind het mooi om anderen te laten zien dat er in deze wereld, die soms zo rot lijkt, ook mensen zijn die iets voor hen over hebben.”
Onlangs ging Etienne aan de slag in een tuintje in Nijkerk, bij een mevrouw die het onderhoud niet meer zelf kan doen. “Ze vond het geweldig en was er hartstikke blij mee!” Dat hulp krijgen fijn is, weet hij uit ervaring. “Ik heb zelf een keer hulp nodig gehad en gekregen. Dat waardeer ik nog steeds. Daarom geeft het me ook voldoening om anderen te helpen. We zijn er toch ook voor elkaar in het leven? Ook voor onbekenden.”

HiP Nijkerk is een platform van kerken in Nijkerk en Hoevelaken en van de lokale tak van de NPV. De hulpbieders van HiP zijn er voor hulpvragers in kerken, maar zeker ook voor mensen die niet bij een kerk aangesloten zijn. Iedereen die niet terug kan vallen op familie, vrienden of kennissen en voor wie het financieel niet mogelijk is om hulp in te kopen, kan een hulpvraag indienen bij de helpdesk. In de database wordt gezocht naar een hulpbieder die bij de vraag past. Er zijn mensen die klusjes in huis doen of chauffeur zijn naar het ziekenhuis, maar ook mensen die voor wat gezelligheid in eenzame situaties kunnen zorgen.

HiP blijkt een goede aanvulling te zijn op bestaande (hulp)organisaties in de gemeente, zo stelt plaatscoördinator van HiP Nijkerk Erik Vreekamp. “Er is een goede samenwerking met het bemiddelpunt van Sigma, dat al enkele hulpvragen doorgezet heeft naar HiP”, weet hij te vertellen. Vreekamp heeft ook contact met de gebiedsteams van de gemeente Nijkerk. “Professionals die overal ‘achter de voordeur’ komen en kunnen verwijzen naar HiP, of een hulpvraag kunnen stellen namens hun cliënt.”

Hulp nodig? Laat het weten! Er zijn mensen die voor u klaarstaan. De HiP-helpdesk is via 033-2022681 bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur. Hulpvragen indienen kan ook op de website www.hipnijkerk.nl. Daar is ook meer informatie te vinden over het platform.

Dit artikel verscheen op woensdag 6 december in de Stad Nijkerk.